COLUMN – De meteorologische winter zit er eind deze maand alweer op. Niettemin zoeken velen nog een (last-minute) bestemming om nog een paar dagen op de latten te kunnen staan. Bij skigebieden buiten de eurozone heeft de wisselkoers een sterk effect op het kostenplaatje.
Hieronder heb ik twee top-3-lijsten gemaakt: één van duurste bestemmingen en één van de goedkoopste.
We beginnen met de duurste bestemmingen voor wintersport als je kijkt naar de kracht van de lokale valuta: Zwitserland, Tsjechië en de VS.
Zwitserse frank
Vergeleken met ruim tien jaar geleden is de koers van Zwitserse frank tegen de euro met 55 procent gestegen. Meer recent nam de Zwitserse frank ten opzichte van de euro in 2018 en 2019 met respectievelijk 12 procent en 6 procent in waarde toe.
De voornaamste reden voor de kracht van de frank is de vlucht naar veiligheid die beleggers zoeken, onder meer door de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, spanningen in het Midden-Oosten en het coronavirus dat de wereldeconomische groei bedreigt.
Door de status van veilige toevluchtshaven is de frank zo sterk geworden dat skiën in de Zwitserse Alpen wel erg duur is geworden, hoe mooi ze ook zijn.
Tsjechische kroon
Sinds de koppeling tussen de Tsjechische kroon en de euro – van eind 2013 tot 2017 – werd losgelaten, heeft de Tsjechische munt bijna 10 procent aan waarde gewonnen. Die ontkoppeling had alles te maken met de in 2017 gewonnen verkiezingen door de populistische partij Actie van Ontevreden Burgers (ANO), onder leiding van miljardair en fervent euroscepticus Andrej Babis.
Met zijn komst op het parlementaire toneel is de invoering van de euro in Tsjechië in de ijskast gezet. De opmars van de munt als gevolg van de vrije marktwerking werd recent ook nog eens geholpen door een (onverwachte) renteverhoging van de Tsjechische Nationale Bank.
Met Babis sowieso nog tot 2021 aan de macht, verwacht ik dat de Tsjechische kroon ook de komende jaren sterk blijft, waarmee skiën in het Tsjechische Reuzengebergte (dat prachtige skigebieden herbergt) vanuit wisselkoersperspectief voorlopig kostbaar blijft.
Amerikaanse dollar
Door de aantrekkende dollar wordt ook een Amerikaans ski-avontuur een dure aangelegenheid. Behalve dat de greenback in onzekere tijden net als de Zwitserse frank verwordt tot een veilige toevluchtsmunt, zorgt de goed draaiende Amerikaanse economie eveneens voor steun.
Wintersportliefhebbers moeten voor het chique Aspen, toch al een van de duurste skigebieden ter wereld, daarom maar op zoek naar een goedkoper alternatief.
Goedkope munten voor wintersport
Waar kun je voordeliger skiën, als je kijkt naar de kracht van lokale valuta? Goede kandidaten zijn Noorwegen, Georgië en Turkije.
Noorse kroon
Omdat Noorwegen als olie-exporteur erg afhankelijk is van de prijs van olie, is het niet verwonderlijk dat de koers van Noorse kroon al jaren onder druk staat.
In dezelfde tijd dat de prijs van het zwarte goud halveerde – tussen midden 2014 (toen een vat olie meer dan 100 dollar waard was) en nu – verloor de Noorse Kroon zo’n 20 procent aan waarde.
De recent toegenomen economische onzekerheid is niet gunstig voor een eventueel herstel van olieprijzen. Gevolg is dat ook de Noorse kroon de komende tijd naar verwachting zwak blijft. Dat maakt een verrassende wintersportvakantie in het Noorse Trysil, Hemsedal of Lillehammer ook vanuit kostenoogpunt voorlopig de moeite waard.
Georgische lari
Door conflicten met Rusland heeft de Georgische lari ten opzichte van de euro de afgelopen vijf jaar bijna 30 procent aan waarde ingeleverd. Dat de spanning inmiddels afneemt helpt niet alleen de economische groei (van ondertussen 5 procent), maar gaf kredietbeoordelaar Fitch eerder deze maand ook aanleiding om het land een stabiele financiële outlook te geven.
In combinatie met het verkrappende beleid van de Georgische centrale bank, die onlangs de rente verhoogde naar 9 procent (van 6,5 procent in 2019), lijkt het een kwestie van tijd voordat deze ontwikkelingen zich ook gaan vertalen in een hogere koers van de Georgische lari.
Wil je in de Grote Kaukasus skiën op de vulkaan de Elbroes, dan moet je snel zijn; dezelfde spectaculaire skitrip kan over een paar jaar zo maar 20 procent duurder uitpakken.
Turkse lira
Waar menigeen Turkije kent als zomervakantieland, is minder bekend dat er op de 55 kilometer aan pistes bij Kayseri in de winter ook naar hartenlust kan worden geskied. En goedkoop ook, want de Turkse lira staat al tijden onder druk.
De lira is verzwakt door de extreme inflatie die de economie teistert, ‘geholpen’ door het autocratische regime en politieke nepotisme van president Erdogan, verergerd door de inval in Syrië en sancties vanuit de VS.
Aan de waardedaling van de Turkse lira lijkt voorlopig dan ook geen einde te komen. Ook de komende tijd is een niet-alledaagse skivakantie in Turkije waarschijnlijk erg voordelig.
Godard Strengers is valutadealer voor Ebury. Na 2 jaar vanuit Londen te hebben gewerkt, is hij nu werkzaam bij Ebury aan de Zuidas in Amsterdam.